8 grudnia br. zaproszono nas do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego przy ulicy Macieja Miechowity 6 w Krakowie, na edukacyjne warsztaty „Świąteczne pierniki”.
W szkole przywitali nas starsi koledzy oraz koleżanki z I klasy oraz ich wychowawcy. Organizatorzy zapoznali nas ze stanowiskiem pracy oraz z jego wyposażeniem. Następnie samodzielnie formowaliśmy i wałkowaliśmy ciasto oraz z pomocą wielokształtnych foremek wycinaliśmy pierniczki, które później zostały wypieczone, a także ozdobione według własnej inwencji twórczej. Efekty były zaskakujące, masa słodkiej zabawy, pozytywna energia i zapach przypraw korzennych. Część pierniczków została ze smakiem zjedzona już na miejscu, pozostałe pierniki zabraliśmy ze sobą do przedszkola.
Tę fantastyczną wizytę w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego odbyliśmy w ramach programu wspierania doradztwa zawodowego w przedszkolach realizowanego przez Specjalistyczną Poradnię Psychologiczno-Pedagogiczną pn. Krakowski Ośrodek Kariery oraz Wydział Edukacji Urzędu Miasta Krakowa.
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie to:
- Technikum Przemysłu Spożywczego nr 22 im. Maksymiliana Marii Kolbe, które kształci w zawodach:
– technik żywienia i usług gastronomicznych
– technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą
– technik usług kelnerskich
- Branżowa Szkoła I stopnia nr 23 im. Maksymiliana Marii Kolbe z klasami integracyjnymi:
– cukiernik
– piekarz
– kucharz
– kelner
– przetwórca mięsa
Więcej informacji można znaleźć na stronie: http://zsps.krakow.pl/